Maca peruánská, přezdívaná také jako peruánský ženšen se stává více a více populární po celém světě. Najít ji můžeme ve vysokohorských Andách, v nadmořské výšce 4000 metrů, kde žádná jiné vegetace nepřežije. Její původ je opředen tajemstvím, kdy byla využívána již starými Inky pro doplnění energie před bitvou, jako afrodiziakum nebo jako zdroj mládí a vitality. Jaké další unikátní vlastnosti nám pravidelné užívání macy přináší a jak ji můžeme zařadit do našeho jídelníčku?
Maca se řadí mezi košťálovou zeleninu a typově ji můžeme přirovnat k české brokolici, květáku, zelí nebo kapustě. Za jedlou část se považuje její kořen, který můžeme najít v mnoha odrůdách, od bílé přes žlutou, červenou, fialovou nebo černou. Právě její kořen se vyznačuje specifickými vlastnostmi, které působí blahodárně na naše tělo. Tento kořen se suší a zpracuje na prášek. Samotná chuť macy se liší, každý druh má své specifické vlastnosti a chuť. Některé odrůdy jako červená maca jsou popisovány sladké oříškové chuti, jiné zase mohou mít hořkou příchuť se zemitými podtóny.
Druhy macy
Maca se vyskytuje v různých barvách a odrůdách, kdy každá z nich přináší odlišné specifické účinky na lidský organismus. Podívejte se s námi na její nejznámější druhy a vyberte si tu, která bude nejvíce vyhovovat vašim potřebám.
Žlutá maca
Žlutá maca se řadí mezi nejznámější a také nejdostupnější druhy. Působí jako přírodní afrodiziakum pro muže a ženy. Bývá také používána při prvních známkách menopauzy a hormonální nerovnováhy. Chuť žluté macy je nejméně výrazná a popisována jako neutrální.
Červená maca
Červená maca patří mezi nejvzácnější ze všech druhů. Vyniká nejvyšším aminokyselinovým složením a také největším obsahem antioxidantů. Působí jako přírodní antidepresivum, zmenšuje prostatu u mužů a zlepšuje kvalitu kostí. Má také nejvíce fytonutrientů, látek, které pomáhají tělu bojovat proti infekcím a virovým onemocněním.
Je vhodná i pro malé děti od 3 let pro svou příjemnou sladkou chuť po oříšcích a karamelu.
Černá maca
Černá maca je používána ke zvýšení vytrvalosti a okamžitý zdroj energie. Studie také poukazují na její vlastnosti, které mohou mít pozitivní vliv při neplodnosti. Její chuť se označuje za mírně nahořklou, chutnající po pražených sójových bobech.
Proč zařadit macu do svého jídelníčku?
Kořen macy obsahuje vysoké množství bílkovin, vlákniny, esenciálních aminokyselin, vitamínů A, B, C a nutrientů jako jsou draslík, hořčík, měď, železo, zinek nebo mangan. Maca je označována jako silný adaptogen, který posiluje fyzickou a psychickou vitalitu. Také ovlivňuje hormonální rovnováhu, snižuje vysoký krevní tlak, zvyšuje výdrž, energii a posiluje paměť.
Studie ukazují na to, že mužům při pravidelném užívání napomáhá při problémech s potencí, s vypadáváním vlasů a při zvětšené prostatě. U žen zase pomáhá při symptomech menopauzy, snižuje bolest při menstruaci a zlepšuje plodnost.
Co to znamená adaptogen?
Za adaptogenní látku označujeme takovou, která byla schopná se adaptovat navzdory nepříznivým podmínkám a přežít tam, kde se to žádnému jinému živému organismu nepovedlo. Tento adaptační efekt má i maca, díky přežití v prostředí vysokohorských And a tyto vlastnosti se také mohou projevovat na našem těle při pravidelném užívání macy. Mezi tyto vlastnosti patří například zmírnění stresu. Maca dokáže zamezit uvolňování stresového hormonu v nadledvinkách. Také napomáhá regulovat náš nervový systém a zvyšuje funkci imunitního systému. Díky těmto vlastnostem se často označuje jako přírodní antidepresivum.
Želatinovaná nebo surová maca?
U některých produktů můžeme vidět, že proběhly procesem želatinizace, ale co to vlastně znamená, a jaký je mezi těmito formami rozdíl? Proces želatinizace probíhá po rozemletí macy na prášek. Maca se pak smíchá s vodou, která absorbuje škrob přítomný v mace. Vzniklá kaše se jemně zahřívá pod tlakem a daný škrob se rozloží. Takto zpracovanou macu mohou používat i lidé s citlivějším žaludkem nebo osoby, které trpí zánětlivým onemocněním střev a surový prášek by mohly hůře snášet. Maca si zachovává všechny vlastnosti a důležité látky přítomné v surovém prášku.
100 % bio červená peruánská Maca, která se považuje za superpotravinu díky obsahu 60 různých...
Jak a kde macu používat
Chuť macy je velmi individuální a liší se druh od druhu. Pokud vám její chuť nevyhovuje, dá se jednoduše přimíchat do vašeho oblíbeného teplého nápoje, smoothie, proteinu nebo jogurtu. Můžete ji tako použít při vaření a pečení, hodí se do sladkých i slaných pokrmů. Je doporučováno začít s jednou čajovou lžičkou a dávku po týdnu zvyšovat.
TIP: Vyzkoušejte Wodohealth červenou macu v bio kvalitě, která obsahuje pouze suroviny přírodního původu. Je vhodná pro vegany, vegetariány a děti od 3 let. Její želatinovaná forma se lépe vstřebává a je šetrnější k žaludku.