Slovník pojmů
A B C D E F G H I K L M N O P R S T V Z Ž
OMEGA 3 MASTNÉ KYSELINY
Omega 3 mastné kyseliny jsou skupinou esenciálních mastných kyselin pro lidské zdraví. Jsou to nenasycené mastné kyseliny s nedílnou součástí stravy. Existuje několik typů těchto mastných kyselin, z nichž ty nejdůležitější jsou EPA a DHA. EPA a…
OMEGA 6 MASTNÉ KYSELINY
Omega-6 mastné kyseliny jsou součástí skupiny polyenových mastných kyselin, které jsou nezbytné pro normální funkci lidského těla. Tělo nemůže vyrábět omega-6 mastné kyseliny samo, proto je třeba je přijímat potravou. Omega-6 mastné kyseliny jsou…
OMEGA 9 MASTNÉ KYSELINY
Omega-9 mastné kyseliny (také známé jako nenasycené mastné kyseliny) jsou zdravé tuky, které najdete v potravinách, jako jsou olivový olej, avokádo, mandle a pistácie. Omega-9 mastné kyseliny jsou ve své přirozené formě nenasycené, což znamená, že…
OSTEOPORÓZA
Osteoporóza je metabolické onemocnění kostí, které je charakterizováno sníženou tvorbou kostní hmoty a zvýšenou její ztrátou. To vede k obecnému oslabení kostí a vyššímu riziku zlomenin. Osteoporóza je nejčastěji spojována s postupujícím…
OSTROPESTŘEC
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je bylina, která je po staletí využívána pro své příznivé účinky na zdraví jater a celkovou vitalitu organismu. Jeho hlavní účinnou složkou je silymarin – komplex bioaktivních flavonoidů s antioxidačními a…