Slovník pojmů, Strana 2
A B C D E F G H I K L M N O P R S T V Z Ž
BIOLOGICKÁ DOSTUPNOST
Biologická dostupnost je výraz, který je používán k popisu schopnosti organismu absorbovat a využít konkrétní látku. Tento pojem je obvykle používán k popisu schopnosti organismů absorbovat léčiva, ale také se může používat k popisu schopnosti…
BIOPOTRAVINY
Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z ekologicky šetrných výrobních postupů. Jsou vyrobeny z orgánově certifikovaných surovin, které jsou produkovány bez použití syntetických hnojiv, pesticidů, geneticky modifikovaných organismů (GMO), herbicidů a…
BIOTIN
Biotin je vitamín skupiny B, známý také jako vitamín B7 nebo vitamín H. Přispívá k normálnímu metabolismu makroživin a k udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů. Je nezbytnou součástí vyvážené stravy pro podporu růstu a metabolismu. Biotin je…
BMI
BMI (Body Mass Index) je míra tělesného tuku používaná k identifikaci obezity a nadváhy. BMI se vypočítává dělením hmotnosti (v kilogramech) jedince tělesnou výškou (v metrech) na druhou. Výsledný index BMI se pak porovnává s tabulkou, která odpovídá…
BŘIŠNÍ DÝCHÁNÍ
Břišní dýchání je stará meditační technika, která pomáhá lidem relaxovat a zmírnit stres. Je to jednoduchá a efektivní technika, která se může použít k uklidnění těla i mysli. Břišní dýchání se často používá v józe a meditaci, ale může být také…
CAMU CAMU
Camu Camu (Myrciaria dubia) je tropická bobule z Amazonie, jehož masivní popularity se rozšířila po celém světě. Tato bobule je vysoce ceněna pro své unikátní nutriční profil, který poskytuje neuvěřitelné množství vitaminu C, antioxidantů a dalších…
CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA
Cévní mozková příhoda (CMP) je akutní onemocnění mozku způsobené náhlým a často fatálním porušením průtoku krve do oblastí mozku, což může způsobit poškození mozku. To může vést k přetrvávajícím neurologickým poškozením a může způsobit invaliditu,…
CIRKADIÁNNÍ RYTMUS
Cirkadiánní rytmus je běžný termín označující rytmus změn biologických funkcí a schopností člověka, které se změní během dne. Cirkadiánní rytmus může být také popsán jako doba, během které se tělo přizpůsobí různým podmínkám, například když se přepne…
COLAGEN TYP I
Colagen typu I je hlavním typem bílkoviny v lidském těle. Je to pojivová tkáň, která je nezbytná pro schopnost těla vytvářet tkáňovou strukturu a sílu. Colagen typu I se nachází v kostech, kůži, vazy, šlachy, krevní cévy a dalších tkáních. Colagen…
COLAGEN TYP II
Collagen Typ II je druh kolagenu, který se nachází především v chrupavkách. Je to hlavní složka chrupavky, která slouží jako pojivová tkáň mezi kostmi a umožňuje jejich pohyb. Také je to jeden z nejdůležitějších složek kloubního mazu, který obklopuje…
COLAGEN TYP III
Colagen typu III je druh proteinu, který je hlavním stavebním blokem pojivové tkáně. Je to druh kolagenu, který se vyskytuje ve většině kloubních tkání a měkkých tkání, jako jsou vazy, šlachy a tkáň mezi orgány. Tento druh kolagenu se také nachází v…
D-BIOTIN
D-Biotin je vitamín z rodiny B, který je známý také jako vitamín H, kyselina listová nebo vitamín B7. D-Biotin je zásadní pro lidské zdraví a je obecně přijímán jako nezbytný pro normální funkci v těle. D-Biotin je esenciální vitamín, což znamená,…
DEPRESE
Deprese je vážný stav duševního zdraví, který může způsobit závažné změny v myšlení, pocitech a chování. Deprese se může projevovat v mnoha různých formách a může mít vážné důsledky pro zdraví a život. Deprese je běžným psychickým onemocněním,…
DOPLNĚK STRAVY
Doplňky stravy jsou speciální potraviny, které mohou být použity jako doplněk k normálnímu stravování. Jsou často prodávány jako tabletky, kapsle, prášky nebo sirupy. Jsou k dispozici v různých formách a mohou být zakoupeny v lékárně,…
DRASLÍK
Draslík je jedním z nejdůležitějších minerálních látek pro zdraví člověka. Je to druhý nejhojnější minerální prvek v lidském těle. Nachází se v buněčných stěnách, svalových buňkách, kostech a tekutinách. Jeho primární účel je udržovat vyváženou…
ENZYMY
Enzymy jsou biologicky aktivní látky, které určují rychlost chemických reakcí v živých organismech. Jsou to bílkoviny, které mají schopnost zvyšovat rychlost chemických reakcí v organismu a fungují jako katalyzátory. Enzymy mohou být také nazývány…
ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY
Esenciální aminokyseliny jsou základní stavebními kameny lidského těla, které jsou nezbytné pro normální fungování a udržení zdravých tkání. Jsou to nezbytné aminokyseliny, které nemůžeme syntetizovat sami, proto je musíme získávat z potravy.…
ESTROGEN
Estrogen je hormon, který se vyskytuje ve větším množství u žen než u mužů. Přispívá k rozvoji a udržení pohlavních charakteristik žen, jako jsou tvar prsou, změny hlasu, úroveň libida a menstruační cykly. Estrogen má také důležitou úlohu v celkovém…
EXTRAKT
Extrakt z rostlinných produktů je skupina přírodních látek, které se vyrábějí z různých druhů přírodních rostlin. Extrakt se obvykle získává extrakcí, což je postup, při kterém se rostlinné produkty (například kořeny, listy, květy, semena nebo plody)…
FERMENTOVANÉ POTRAVINY
Fermentace je starobylý proces užívaný po tisíciletí pro produkci potravin, kvasinek a bakterií. Fermentace je biochemický proces vedoucí k chemické oxidaci (získávání kyslíku) nebo redukci (ztráta kyslíku) organických látek především živin. Tento…
FOSFOR
Fosfor je chemická látka, která je nepostradatelná pro správný fungování živých organismů. Jeho hlavní funkce je produkce ATP (adenosintrifosfát), který je nezbytný pro provádění energetických reakcí v buňkách. Fosfor je také důležitý pro vytváření a…
GLUKÓZA
Glukóza je sloučenina s chemickým složením C6H12O6. Jedná se o hlavní zdroj energie pro většinu živých organismů, a proto se často nazývá také „sacharid“. Nachází se v mnoha zdrojích, včetně mléčných výrobku, hroznového cukru, luštěnin, obilovin,…
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) patří mezi jedlé houby s dlouhou historií využití v tradiční medicíně, především díky svému bohatému obsahu biologicky aktivních látek. V posledních letech se hlíva ústřičná stává populárním doplňkem stravy, který…
HOŘČÍK
Hořčík (magnesium) je jedním z nejdůležitějších minerálních látek, které jsou důležité pro správnou funkci našeho organismu. Jeho nedostatek může způsobit řadu zdravotních problémů, včetně nespavosti, únavy, zvýšeného krevního tlaku, svalových křečí…
HUSTOTA KOSTÍ
Hustota kostí je jedním z hlavních ukazatelů zdraví kostí. Jedná se o míru, ve které je kostní tkáň zhutněna do určitého objemu. Hustota kostí je důležitá pro posouzení rizik vzniku osteoporózy, což je onemocnění, kdy se kosti stávají křehkými a…