Slovník pojmů
A B C D E F G H I K L M N O P R S T V Z Ž
ACEROLA
Acerola je jeden z nejlepších zdrojů přírodního vitamínu C na světě. Acerola je považována za superpotravinu díky vysokému obsahu bioaktivních látek, které zvyšují antioxidační vlastnosti vitamínu C. Také obsahuje vitamín A, vitamín B1, vitamín…
ACETON
Chemická látka, která se přirozeně vyskytuje v malých množstvích v rostlinách, stromech, sopkách a lesních požárech. Aceton si tělo vytváří také při štěpení tuků. Nachází se také v tabákovém kouři, výfukových plynech automobilů a na skládkách odpadu.…
ADAPTIVNÍ IMUNITA
Existují dva typy imunity: vrozená a adaptivní. Vrozená imunita je vlastní schopnost těla bránit se infekci. Adaptivní imunita je na druhé straně získaná imunita, která se vyvíjí v průběhu času v reakci na expozici antigenu. Co je…
ADDISONOVA NEMOC
Existuje mnoho různých typů onemocnění, které mohou ovlivnit tělo, ale jeden, o kterém mnoho lidí neví, je Addisonova choroba. Tento stav je častější, než si myslíte, a pokud se neléčí, může mít významný dopad na vaše zdraví. Zde je několik věcí,…
ÁJURVÉDSKÁ MEDICÍNA
Lékařský systém z Indie, který se používá po tisíce let. Cílem je očista těla a obnovení rovnováhy těla, mysli a ducha. Využívá dietu, bylinné léky, cvičení, meditaci, dýchání, fyzikální terapii a další metody. Jedná se o typ terapie doplňkové a…
AKNÉ
Akné je nejčastější kožní onemocnění, které postihuje více než 80 % dospívajících a mnoho dospělých lidí. Toto onemocnění je způsobeno zvýšenou produkcí mazu a zablokováním mazových žláz. Akné je obecně spojováno s dospíváním, ale může se vyskytovat…
AKUTNÍ BAKTERIÁLNÍ PROSTATITIDA
Akutní bakteriální prostatitida je zánětlivé onemocnění prostaty, které je způsobeno bakteriemi. Může se vyskytovat jako akutní nebo chronická forma. Akutní forma je zpravidla způsobená bakteriemi, jako je Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa,…
ALANIN
Alanin je aminokyselina, která je ve stravě a těle důležitá pro výměnu energie a pro udržení vyváženého metabolismu. Je to esenciální aminokyselina, což znamená, že si ji tělo nemůže vytvořit samo a musí ji získat z potravy. Alanin se ve velkém…
ALERGICKÁ REAKCE
Alergická reakce je imunitní reakce těla na cizí látku (alergen), kterou organismus považuje za nebezpečnou. Alergeny jsou látky, které přirozeně nejsou součástí organismu a dokáží vyvolat imunitní reakci. Alergeny se mohou nacházet v potravinách,…
ALOPECIE
Alopecie je lékařský termín pro vypadávání vlasů. Je to běžný stav, který může postihnout muže, ženy i děti. Vypadávání vlasů může být důsledkem různých příčin, včetně genetických, hormonálních a zdravotních podmínek. Alopecie může být vyvolána…
ALTERNATIVNÍ MEDICÍNA
Alternativní medicína je široké spektrum léčebných praktik, které nejsou podporovány konvenční medicínou. Je to obecné označení pro širokou škálu terapií, které nemají potvrzené vědecké důkazy. Jedná se o léčby, které mají za cíl pomoci pacientovi…
ALZHEIMEROVA CHOROBA
Alzheimerova choroba je nevyléčitelná, progresivní neurodegenerativní choroba, která je nejčastější formou demence u starších lidí. Tato choroba se postupně vyvíjí a způsobuje zhoršující se poškození mozku, které má za následek narušení mentálních…
AMINOKYSELINA
Aminokyselina je molekula, která slouží jako stavební blok pro bílkoviny. Existuje 20 aminokyselin, které používají živé organismy, a všechny mají různé funkce a vlastnosti. Některé aminokyseliny jsou pro život nezbytné, to znamená, že je musí…
ANGÍNA
Angína je infekční onemocnění, které postihuje hlavně mandle a hltan. Nejčastěji je vyvolané bakteriemi a může být také způsobeno virovou infekcí. Angína se projevuje bolestmi v krku, bolestmi při polykání, horečkou a obecnou slabostí. Doplňky…
ANTIOXIDANT
Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Volné radikály jsou reaktivní formy kyslíku, které mohou poškodit buněčné membrány, DNA a jiné struktury v buňce. Volné radikály se mohou vytvářet přirozeně v…
ARGANOVÝ OLEJ
Arganový olej je jedinečný, přírodní produkt používaný po staletí v Maroku. Je získáván z plodů stromu arganu, který je rozšířený pouze v Maroku. Arganový olej je bohatý na vitamíny, antioxidanty, mastné kyseliny a další látky, které mohou mít…
ARGININ
L-arginin – nebo arginin, jak je běžně známý – je aminokyselina, která pomáhá našemu tělu vytvářet bílkoviny. Naše tělo si dokáže vyrobit arginin z přijaté potravy tak, že si zvýšíme hladinu a budeme ho brát jako doplněk. Arginin je nezbytný pro…
ARTRITIDA
Artritida je obecné označení pro mnoho různých onemocnění kloubů, které způsobují zánětlivou reakci v kloubu. Zánět může způsobit bolest, otok, ztuhlost a omezení pohyblivosti. Existuje mnoho typů artritidy, včetně revmatoidní artritidy, psoriatické…
ARTRÓZA
Artróza je obvykle degenerativní onemocnění, které způsobuje zánět kloubů. Postupně způsobuje zničení chrupavky a zvýšení tření v kloubu. Artróza se nejčastěji vyskytuje v oblastech kloubů, které jsou přetížené, jako jsou koleno, kyčel, loket nebo…
AUTOIMUNITNÍ STAV
Autoimunitní stavy jsou stavy, kdy imunitní systém napadá vlastní tělo. To může způsobit různé zdravotní problémy, které se mohou lišit od mírných až po vážné. Existuje velké množství autoimunitních stavů, které se liší v příčinách, symptomech a…
BCAA
Branched Chain Amino Acids (BCAA) jsou skupinou esenciálních aminokyselin, které se skládají z leucinu, isoleucinu a valinu. Tyto aminokyseliny jsou jedinečnou skupinou, protože to jsou jediné aminokyseliny, které jsou metabolizovány přímo v svalové…
BÍLKOVINY
Bílkoviny jsou jednou ze základních složek potravy a umožňují veškerý život. Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Všechny protilátky a enzymy a mnoho hormonů v těle jsou bílkoviny. Zajišťují transport živin, kyslíku a odpadu po celém těle.…
BIOFLAVONOIDY
Bioflavonoidy jsou silné antioxidanty, které se nacházejí ve svěží zelenině, ovoce a některých bylinách. Jsou to potenciálně užitečné látky pro zdraví, které se zdají zvyšovat účinnost antioxidantů, které jsou součástí potravy. Bioflavonoidy jsou…
BIOLOGICKÁ DOSTUPNOST
Biologická dostupnost je výraz, který je používán k popisu schopnosti organismu absorbovat a využít konkrétní látku. Tento pojem je obvykle používán k popisu schopnosti organismů absorbovat léčiva, ale také se může používat k popisu schopnosti…
BIOPOTRAVINY
Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z ekologicky šetrných výrobních postupů. Jsou vyrobeny z orgánově certifikovaných surovin, které jsou produkovány bez použití syntetických hnojiv, pesticidů, geneticky modifikovaných organismů (GMO), herbicidů a…